larian jarak jauh

Cara Untuk Mulakan Larian Jarak Jauh Untuk Beginner & Manfaatnya

Ramai yang bertanya pada saya, bagaimana untuk mulakan larian jarak jauh setelah dah menginjak usia ni? Hihihi. Bagus bila ada yang berminat nak mula.

Sebenarnya tiada paksaan tau untuk berlari. Senaman & riadah boleh je dengan hanya berjalan, cumanya untuk certain keadaan, berlari jarak jauh ni adalah antara yang bagus untuk diamalkan selepas sukan-sukan lain seperti berenang.

larian jarak jauh

4 Manfaat Larian Jarak Jauh

Larian jarak jauh didefinisikan sebagai larian bermula dengan jarak 3000 meter atau 3km sehinggalah kepada full marathon (42,000 meter  @ 42 km). Antara manfaat larian jarak jauh adalah:

(1) Bagus untuk kuatkan jantung

Larian jarak jauh juga adalah salah satu senaman kardiovaskular. Selain pemakanan yang baik, tidak dibebani stress yang melampau, larian membantu untuk kekalkan kesihatan jantung kita.

(2) Bagus untuk menyahtoksin

Untuk manfaat ni, terbaik berlari dalam pecutan yang sederhana secara konsisten. Tak perlu laju, memadai lah untuk pace sekitar 9 minit/ kilometer.

(3) Bagus untuk kepadatan tulang

Pernah tahu tak, bukan semua sukan/ senaman membantu untuk kepadatan tulang? Ya, sukan berbasikal tidak membantu untuk memadatkan tulang.

Selain faktor cukup kalsium diserap dalam tulang, penting untuk bersenam dengan betul khusus untuk padatkan tulang kita. Antaranya adalah melalui jogging/ berlari secara jarak jauh.

(4) Bagus untuk membakar lebih kalori

Setiap 1km biasanya dapat membakar dalam 50kcal bergantung pada tahap larian tersebut. Jadi lebih jauh kita berlari, lebih banyak kalori dapat dibakar. Bagus untuk mereka yang sedang nak kekalkan berat badan yang sihat.

Untuk mereka yang terlalu gemuk/ obesiti, disarankan untuk cuba turunkan berat badan melalui kawal pemakanan terlebih dahulu. Ada keadaan berlari tidak sesuai kerana boleh menyebabkan kecederaan otot.

Cara Untuk Memulakan Larian Jarak Jauh

Bagi saya, apa saja perkara yang kita baru nak mulakan, hanyalah JUST DO IT!

  • pilih untuk buat virtual run, bermula dengan 1-3 km saja dulu. Virtual run ni kita boleh buat di mana-mana saja termasuk larian atas treadmill. Cuba buat 1-2 kali seminggu.
  • rajin-rajin join Fun Run yang berdekatan tempat tinggal. Biasanya fun run start dengan paling rendah 3km – 5km untuk level beginner.

  • pilih kasut yang sesuai, supaya berlari tidak menyakitkan. Walau bagaimana pun jangan tunggu gajet sempurna, mulakan saja dengan apa yang ada dulu.
  • install apps run tracker yang sesuai & mudah di smartphone contohnya seperti Nike Run Club/ Strava, antara yang popular digunakan.
  • nak tambah stamina? cuba tips tambah stamina seperti dalam post saya ini

Semoga perkongsian ini bermanfaat  🙂

Rujukan:

  1. Long-distance running https://www.britannica.com/sports/long-distance-running
  2. The Risks and Benefits of Long-Distance Running https://www.active.com/running/articles/the-risks-and-benefits-of-long-distance-running
  3. 6 TIPS ON HOW TO MASTER THE LONG RUN https://www.runtastic.com/blog/en/long-distance-running-tips/



Yang Menulis:
SID Pro: Zaleha (ID: 962548)
Shaklee Products & Consultation
019-7646021
produkvitaminsemulajadi@gmail.com
FB: Produk Vitamin Semulajadi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge